Witte Raaf
Lalla Weiss is een strijdbare Sintezza (zigeunervrouw) en sinds een aantal jaren getrouwd met Kees, een oerhollandse Amsterdammer. Ze woont niet meer in een woonwagen maar in een stenen huis wat in het begin erg wennen was. Filmmaker Bob Entrop heeft vanuit een opgebouwd vertrouwen Lalla als moeder en als woordvoerster van de Sinti en Roma een jaar lang in en buiten Nederland kunnen volgen.
Met diverse muziekoptredens zoals in Frankrijk de jaarlijkse samenkomst in Samois sur Seine waar Sinti uit heel Europa bij elkaar komen en het International Gipsy Festival in Tilburg. Lalla op weg naar Wenen waar ze alle landen van Europa, verenigd in de OVSE, kritisch toespreekt. In Tsjechië raakt ze enthousiast over het onderwijs en dansprojecten, maar is aangedaan tijdens een bezoek aan een Roma gezin. Op Ameland werkt ze aan een serie aangrijpende oorlogsverhalen van de 1e en 2e generatie voor een boek. Beelden van een verlaten strand in de winter en donkere luchten onderstrepen haar gevoelens die ze ook toont tijdens de 60 jarige herdenking in kamp Westerbork en in de kelders van het Roma museum in BRNO. Daar stond ze voor het eerst van haar leven oog in oog met haar geschiedenis. Een bijzonder moment, omdat nooit iets eerder is vastgelegd of bewaard.
Op een regenachtig en koud Ameland ontvouwt ze haar jeugddroom. Ze wilde ooit stewardess worden. Met alleen maar elf jaar lagere school kwam al gauw een eind aan die wensdroom. Nu is zij het gezicht van de Sinti en Roma en hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan een betere toekomst voor haar kinderen en die van de andere Sinti en Roma.
Deze film werd financieel mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma
VSB Fonds
Stichting Kinderpostzegels Nederland
Ministerie van Buitenlandse Zaken
ThuisKopie Fonds
Provincie Noord Brabant
Festivals: Int. Roma filmfestival Skopje (Macedonië), Nederlands Filmfestival Utrecht
Copyright 2004